Да купуваме по-малко започна да се превръща в често срещана мантра

...
Да купуваме по-малко започна да се превръща в често срещана мантра
Коментари Харесай

Колко дрехи трябва да съдържа гардероба ни

Да купуваме по-малко стартира да се превръща в постоянно срещана мантра в придвижването за резистентност в модата. Но какъв брой в действителност би трябвало да купуваме? Ако може да се съди по нов отчет, евентуално е доста по-малко, в сравнение с си мислите. Изследователите от берлинския институт Hot Or Cool откриха, че би трябвало да купуваме единствено пет нови облекла годишно, с цел да се придържаме към Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Това значи, че купувачите единствено във Англия ще би трябвало да понижат потреблението си с до 80% в някои случаи, написа Vogue.

" Вече е обикновено да консумираме мода, която не подхожда на потребностите ни ", споделя пред Vogue Лука Космие, началник на изследователската стратегия на института Hot Or Cool и един от водещите създатели на отчета. " Консумираме от ден на ден и повече облекла на по-ниски цени и с по-кратко време за потребление на един продукт - и това не се отразява добре на климата ", прибавя Люис Акенджи, ръководещ шеф в института и различен водещ създател на отчета. 

Може би не е изненадващо, че купувачите в по-богатите страни използват повече от полагащия им се дял мода. В отчета се показва, че Австралия, Япония, Съединени американски щати и Англия имат максимален въглероден отпечатък на глава от популацията, когато става въпрос за ползване на дрехи. От страните от Г-20 най-нисък въглероден отпечатък на глава от популацията имат Индия, Бразилия, Китай, Турция и Индонезия.

Всъщност тези страни сега не извършват своя " въглероден бюджет " - излъчванията на глава от популацията, които към момента биха били в сходство с ограничаването от 1,5 градуса по Целзий, в случай че потреблението на мода се разпредели поравно. " Модата демонстрира какъв брой неравностойно е обществото - освен неравностойно в стопански проект, само че и във връзка с приноса към излъчванията на парникови газове на глава от популацията ", споделя Акенджи. 

Изследователите откриват, че един " естествен "  гардероб се състои от общо 74 облекла и 20 тоалета. Като образец те са предложили шест тоалета за работа, три тоалета за домашно облекло, три тоалета за спорт, два тоалета за празнични мотиви, плюс четири якета и панталони или поли за на открито. " Това е доста обилно систематизиране, което сме дали в нашата оценка ", изяснява Акенджи. През 60-те години на предишния век междинният френски дрешник се е състоял от към 40 продукта, въпреки че от този момент времената са се трансформирали. 

Интересното е, че създателите на отчета допускат, че в случай че се подхващат други дейности както от страна на марките, по този начин и от страна на потребителите, в действителност бихме могли да се върнем към равнищата на ползване от 2010 година в Обединеното кралство и въпреки всичко да се вместим във въглеродния бюджет на модата при изменение с 1,5 градуса по Целзий.

" Всъщност не става дума за връщане към Средновековието ", разяснява Косими. " Когато тези огромни понижения, това не значи, че би трябвало да се задоволите с една или две тениски или нещо друго - това е доста по-възможно. "

Наред с намаляването на безспорното количество облекла, които купуваме, има и други поведенчески промени, които можем да създадем, с цел да понижим своя дял от отпечатъка. Купуването на облекла втора ръка може да помогне, само че единствено в случай че купувате този продукт вместо нещо ново. " В множеството случаи облеклата втора ръка се употребяват, с цел да продължим да консумираме прекалено ", споделя Космие. " Когато купувате дреха втора ръка, към момента имате всички въздействия, свързани с потреблението; тя към момента се брои за дреха, която би трябвало да изперете и вероятно да изхвърлите. "

В тази връзка прането на облеклата при 30 градуса по Целзий и пропускането на едно на всеки три пранета може да понижи въглеродния отпечатък, а по-дългото носене на облеклата е второто най-хубаво нещо, което можете да извършите, откакто не купувате нищо ново.

Според благотворителната организация за боклуци WRAP удължаването на междинния живот на една дреха с девет месеца може да понижи въглеродния отпечатък с към 25%. Правилното изхвърляне на облеклата, тъй че да не попаднат на сметището (например посредством продажба), също може да помогне за понижаване на въглеродните излъчвания.

Разбира се, държанието на потребителите е единствено част от пъзела, изключително като се има поради, че по-голямата част от въглеродния отпечатък на модата се дължи на производството на облекла. Но груповата смяна може да помогне да се повлияе на промишлеността като цяло. " Чувствахме, че в действителност има празнина във връзка с това какво можем да създадем като консуматори и по какъв начин да превърнем това в съответни дейности, които можем да създадем през днешния ден ", споделя Космие. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР